Wat is matcha thee?

Wat is matcha thee?

Herkomst matcha thee

Matcha is een speciaal soort groene thee afkomstig van de thee plant Camellia Sinensis. Het wordt specifiek gemaakt van de jongste theeblaadjes. Deze thee komt oorspronkelijk uit Japan, waar het volgens traditie gedronken wordt door boeddhistische monniken bij de Japanse thee ceremoniën.

 

Theepluk en productieproces matcha

De productie van matcha is heel arbeidsintensief. Drie weken voor de pluk worden de theestruiken overschaduwd, met doeken of stro. In de schaduw maken de planten extra bladgroen aan, zodat de blaadjes hun felle kleur krijgen. De mooiste blaadjes worden geplukt, dan gestoomd en gedroogd. De nerven en steeltjes worden gescheiden van de rest van het blad en dan wordt het blad tussen twee stenen heel langzaam gemalen.

Door het malen van de thee blaadjes ontstaat de matcha poeder. Je herkent matcha poeder aan de frisse, heldergroene kleur. Doordat matcha als poeder wordt gebruikt, lost de matcha volledig op, en dat proef je!  Door het drinken van de gemalen blaadjes haal je het maximale uit je kop thee.

 

Voedingsstoffen Matcha

Net als zwarte, groene en witte thee, bevat ook matcha thee cafeïne.

Matcha wordt vaak dé superfood onder de superfoods genoemd. Volgens onderzoek helpt het om je stressniveau te verlagen, de mentale helderheid te verbeteren, betere leerprestaties te stimuleren, gaat het ouderdomseffecten tegen en verbetert het de vetverbranding.

Eén kopje matcha bevat evenveel antioxidanten als 10 kopjes ‘normale’ groene thee. Antioxidanten gaan onder andere veroudering tegen, zorgen ervoor dat onze huid in goede conditie blijft, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een cholesterolverlagende werking.

In de grafiek is de antioxidantwerking weergegeven voor matcha en een aantal bekende antioxidantrijke voedingsmiddelen. matcha gezond antioxidanten groene thee
Bron: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophillic and Hydrophillic Antioxidant Capacities of Common Foods (USA).

Terug naar blog