Wat is Orange Pekoe thee?

Wat is Orange Pekoe thee?

Orange/Oranje Pekoe is een classificatie voor een zwarte thee gebaseerd op de herkomst van het blad. Om geclassificeerd te worden als Pekoe, moet de thee uitsluitend uit nieuwe theescheuten bestaan – een scheut is de bloemknop met de twee jongste blaadjes. Alle andere bladeren produceren thee van lagere kwaliteit.

Waar komt de naam vandaan?

Pekoe was een verbastering van Bai Hoa (uitgesproken als: Pak-Ho), de Chinese woorden voor witte punt, duidend op de uitgespreide bladknop bedekt door witte dons, een teken dat het een jong theeblad was, en dus van de superieure kwaliteit.

De eerste van deze kwaliteit theeën die naar Nederland overkwamen, werden getoond aan de koninklijke familie; het Huis van Oranje (House of Orange in het Engels) en al snel werd de thee van het Bai Hao type naar het Nederlandse publiek toe gepromoot als Oranje Pekoe om te suggereren dat het koninklijk was.

Hoe maak je Orange Pekoe-thee?

Beschouwd als een van de beste soorten zwarte thee, wordt het al lang vereerd door thee kenners. Als je van deze thee wilt genieten, volgen hier een paar tips die je moet volgen:

Verwarm de theepot door hem af te spoelen met warm water voordat je je theeblaadjes laat trekken. Het zorgt ervoor dat theebladeren worden blootgesteld aan warme temperaturen.

De theïnevrije Oranje Pekoe heeft een zeer delicaat aroma en smaak. Maar het wordt bitter naarmate je langer trekt. Iedereen heeft zijn voorkeur voor hoe sterk ze hun thee willen. Experimenteer met wat voor jou het lekkerst is. De tip is echter om het niet langer dan 5 minuten te laten trekken.

Voor een echte theekenner is ook het aroma van de thee erg belangrijk. Trektijd zorgt ervoor dat de geur zich ontwikkelt.

Veel mensen zijn van mening dat de toevoeging van melk, suiker of citroen de smaak van de thee verdunt. Als je het echter leuk vindt, doe het dan gerust. 

Terug naar blog