Wat is Pu-Erh thee?

Wat is Pu-Erh thee?

Pu-erh-thee, is afkomstig uit de provincie Yunnan in China en is vernoemd naar de marktstad waar het voor het eerst werd ontwikkeld.

Pu-erh-thee is post-gefermenteerd, wat betekent dat de theebladeren een microbieel fermentatieproces ondergaan nadat ze zijn gedroogd en gerold, waardoor de bladeren donkerder worden en van smaak veranderen.  Door het rijpen onder hoge luchtvochtigheid blijf er voldoende vocht en enzymen aanwezig voor fermentatie.

Door dit proces kan de thee niet alleen met de jaren verbeteren als een goede wijn, maar veel pu-erhs kunnen hun versheid tot wel vijftig jaar behouden! 

Puerh-thee wordt doorgaans gemaakt van een grotere bladstam van de Camellia Sinensis genaamd Dayeh. Dit zijn oude bomen met volwassen bladeren waarvan wordt gezegd dat ze tussen de 500 en 1000 jaar oud zijn. Deze bomen worden meestal gekweekt in gematigde streken en hoewel ze het hele jaar door kunnen worden geoogst, is de geschikte tijd om te oogsten halverwege de lente. Verschillende omstandigheden en omgevingsfactoren kunnen het smaakprofiel van pu-erh beïnvloeden, wat resulteert in een rijke ervaring voor het gehemelte van de theedrinker van deze gedurfde thee die zacht, fruitig, turfachtig, grasachtig, muskusachtig, kruidig en aards kan zijn.

Terug naar blog