Herkomst rooibos
Rooibos (Aspalathus linearis) is een struik. Deze struik komt van nature voor in de omgeving van Cederberg in de West-Kaap van Zuid-Afrika. Doordat deze struik geen onderdeel is van de theeplant familie, is het dus officieel geen theesoort, maar een infusie.
De naaldjes van deze struik worden al duizenden jaren gebruikt door de lokale bevolking voor het maken van de Rooibos kruidendrank. Het wordt in Zuid-Afrika zelfs gegeven aan baby’s die last hebben van maagkrampen.
Uiterlijk en smaak van rooibos
Rooibos wordt gemaakt door de naaldvormige blaadjes van de plant te plukken. De naalden zijn groen van kleur als ze worden geoogst, daarna wordt het gestampt en geoxideerd. Oxidatie is het proces wat Rooibos zijn smaak en aroma geeft. In de laatste fase hiervan verkrijgt de Rooibos haar karakteristieke roodbruine kleur. Rooibos wordt daarom ook wel de ‘rode thee’ genoemd.
In tegenstelling tot zwarte, groene en witte thee is rooibos namelijk van nature vrij van theïne en looizuur arm. Doordat er geen theïne in zit, wordt de thee niet bitter. Rooibos is daarom uitstekend geschikt om sterk getrokken te drinken.
Voedingsstoffen rooibos
Het is ontzettend rijk aan antioxidanten en mineralen. Er zitten verschillende mineralen in rooibos waaronder ijzer, calcium, kalium, koper, magnesium, mangaan en zink. Er is enig bewijs dat rooibos kan zorgen voor een toename van antioxidanten in het lichaam. Een onderzoek met 15 mensen wees uit dat de stijging van antioxidanten in het bloed 2,9% bedroeg als de deelnemers de rode rooibos dronken en met 6,6% als ze de groene soort dronken. Deze toename hield stand tot vijf uur nadat de deelnemers 500 ml thee gedronken hadden die gezet was met 75 gram rooibos.