Wat is theïnevrije thee?

Wat is theïnevrije thee?

In alle theeplanten zit theïne. Om thee theïnevrij te maken, moet de theïne eruit gefilterd worden.

Er zijn vier methoden voor het theïnevrij maken van thee: methyleenchloride, ethylacetaat, kooldioxide en waterverwerking. Hieronder staat kort beschreven wat deze methoden inhouden.

Methyleenchloride: Het eenvoudige proces maakt gebruik van een oplosmiddel genaamd methyleenchloride, dat veel wordt gebruikt in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld bij de extractie van hop in de bierindustrie, of een alternatieve manier om koffiebonen cafeïnevrij maken. Met deze methode kan ook theïne verwijderd worden uit de theebladeren door ze direct of indirect in methyleenchloride te weken. Het is een proces van theïnevrij maken waarbij de moleculen van theïne zich binden aan de methyleenchloride moleculen.

Hoewel dit proces bekend staat om het behoud van meer van de oorspronkelijke theesmaak dan bij andere methoden, wordt aangenomen dat methyleenchloride niet de  gezondste methode is om theïne te verwijderen. In sommige landen is het zelfs verboden om op deze manier behandelde thee te importeren. Daarom maakt het Groene Hart geen gebruik van deze methodiek.

Ethylacetaat: Thee die is verwerkt met ethylacetaat wordt vaak “natuurlijk theïnevrij” genoemd, omdat ethylacetaat een chemische stof is die van nature in thee voorkomt. De oplossing wordt ook gebruikt als oplosmiddel waarbij theïne op dezelfde manier wordt geëxtraheerd als bij methyleenchloride-verwerking. Het is helaas wel een zeer tijdsrovend en kostbaar proces. 

Waterverwerking: theïne-extractie met water is niet de meest voorkomende manier voor het theïnevrij maken van thee. Nadat de theïne uit de thee is verwijderd door de thee een tijdje in heet water te laten weken, wordt de oplossing door een koolstoffilter gevoerd om de rest van de theïne te verwijderen. Het water wordt vervolgens teruggevoerd naar de thee voor heropname van smaken en oliën. Mensen die theïnevrije thee met water hebben geprobeerd, beschrijven de smaken als “verwaterd”.

Koolstofdioxide (CO2): dit is de methode die het Groene Hart gebruikt om de losse theeën theïnevrij te maken. Het staat ook bekend als een natuurlijke methode van theïnevrij maken die ervoor zorgt dat de theesmaken en gezondheidsvoordelen behouden blijven. Hoe theebladeren normaal met deze methode worden behandeld, is in feite “koken onder hoge druk” met dit van nature voorkomende gas. Bij hoge druk en hoge temperatuur bereikt kooldioxide de zogenaamde superkritische toestand waarin CO2 een oplosmiddel wordt en met zijn kleine, niet-polaire moleculen het de kleine theïnemoleculen aantrekt en uit de theebladeren verwijdert. Omdat smaakmoleculen groter zijn, blijven ze intact, daarom behoudt dit proces de smaak van de thee het beste.

 

Terug naar blog